O mateřské školce Nádražní se mluví. Nejen ve Šternberku

Architektura by měla v lidech probouzet emoce. V případě rekonstruované mateřské školy v Nádražní ulici ve Šternberku se to splnilo beze zbytku. Rozrostla se o jednu třídu a za pozornost stojí i netradiční únikové schodiště. Originální stavbu podle návrhu olomouckého atelieru-r koncem září otevřeli zájemcům, aby do ní mohli nahlédnout.

Originální provedení školky ve Šternberku. Foto: Petra Pášová/Hanácké noviny

Mateřská škola má za sebou kompletní proměnu, nově postavenou část teď obepíná plášť a také pnoucí rostliny. „Budova budí velký zájem, je nadčasová, v úplně jiném stylu, než jsme u podobných staveb zvyklí. Nám se tady ale moc líbí,“ uvedla ředitelka mateřské školy Iva Kráčmarová.

Původní školka byla v havarijním stavu

Budova byla v minulosti postavená jako vila, později byla přestavěna na mateřskou školu. Dispozice nabízela dvě třídy, které už však zdaleka nevyhovovaly současným podmínkám. Teď se ale rozšířila, na tři třídy, každá s kapacitou 28 dětí. „Máme tady i mimořádné věci, jako jsou třeba stahovací venkovní elektronické žaluzie, speciální únikový východ ve tvaru toboganu. Dále je zde přepychová nadstandardní školní jídelna-výdejna a nová školní zahrada s novými herními prvky,“ vyjmenovala ředitelka.

Budovu při prohlídce otevřeli v 9 hodin a dovnitř hned začali proudit rodiče s dětmi. Podívat se přišla i Iveta Sklenářová. Její syn školku začne navštěvovat od dubna příštího roku. „Je to tady moc hezké, barevné, líbí se mi tady. Budu se těšit na to, až sem se synem budeme chodit,“ řekla mladá maminka.

První přestavba školky ateliéru-r

Pro olomouckého architekta Miroslava Pospíšila z atelieru-r, to byla mimořádná práce. Projekt školky ještě nedělal. „Chtěli jsme udělat jednoduchou budovu, kde bude hodně světla, s přehlednou dispozicí a s funkčními prostory. O zbytek se postarají děti samy, dělají spoustu krásných věcí. Proto jsme nesázeli na pestré barvy,“ řekl autor projektu.

Základem je jednoduchost, o zbytek se postarají děti. Foto: Petra Pášová/Hanácké noviny

Vysvětlil, že základem práce u všech staveb ateliéru je, aby dům byl čitelný a srozumitelný. Dvojí druh fasády tak říká, že neoplechovaná část je původní budovou a část, která má fasádu kovoplastickou, je naopak moderní dostavbou. „Plech jsme zvolili z různých důvodů. Kov vnímám jako trochu noblesnější materiál a zároveň trochu odkazuje k technice. Školka je ve frekventované Nádražní ulici, která nejen názvem s nádražím souvisí,“ řekl Pospíšil. Podle požární normy musí mít každé oddělení dvě únikové cesty. „Klasické schodiště je u původní budovy. V nové části jsme se nechtěli opakovat, a proto jsme jej nahradili toboganem, který nezabírá tolik prostoru a je pro děti daleko atraktivnější. Může sloužit i pro běžný provoz a dává stavbě, v její nové části potřebnou dynamiku,“ uvedl.

Nejsledovanější akce letošního roku

Architektura školky vyvolává diskuze. Někomu se velmi líbí, jiní ji kritizují. „Už během výstavby lidé říkali, konečně tady vzniká hodnotná architektura, není to žádná univerzální, barevná budova. Z druhé strany slyšíme, že to je oplechované, zvláštní. Ale za poslední dobu mám reakce od lidí, kteří byli uvnitř a díky tomu změnili názor. Moc se jim to líbí,“ uvedl šternberský starosta Stanislav Orság. Že architektura je dialog a měla by podněcovat názory, potvrzuje i Miroslav Pospíšil. „Bylo by špatně, kdyby lidé stavbu přijali bez emocí s tím, že je jim lhostejná. Podstatné je, abychom si my byli jistí navrženým řešením a kvalitou architektury. Veřejnost to má těžší, neboť se musí s domem postupně seznamovat,“ doplnil Pospíšil, který věří, že čas potvrdí přínos objektu pro místo.

Školka má nyní tři třídy pro 28 dětí. Foto: Petra Pášová/Hanácké noviny

Rekonstrukce byla finančním objemem nejrozsáhlejší a zřejmě i veřejností nejsledovanější akcí letošního roku. Kromě nové třídy vzniklo také dostatečné zázemí pro děti a zaměstnance, vybudoval se i výtah pro zajištění bezbariérového přístupu do všech jejích prostor, proměnou prošla i zahrada.

Celkové náklady se vyšplhaly na 31,6 milionu korun, z toho dotace činila 23,6 milionu korun.

Budova školky v Nádražní ulici dostala po přestavbě nový plášť. Foto: Petra Pášová/Hanácké noviny