Ve Víceměřicích hledali nejlepší zelí a okurky. Letošní Zeliáda byla rekordní

Domácí je domácí. Ať jde o buchty, uzené nebo zelí a okurky. Dokládá to Zeliáda, kterou hostila na začátku února košíkárna Domova u rybníka ve Víceměřicích na Prostějovsku.

Součástí Zeliády byla také ochutnávka kysaného zelí. Foto: Miroslav Havelka

Součástí třináctého ročníku akce pod střechou sociální služby byla i přehlídkou dalších ovocných pochoutek. Něco sladkého, něco slaného, něco kyselého… Návštěvníci si při degustaci ukázek přihlášených do soutěže a ovocných mlsů přišli na své. Stát se šampiónem v konkurenci 159 vzorků rozdělených do samostatných kategorií už něco znamená. Zaplněná košíkárna byla důkazem, že Zeliáda je ve Víceměřicích i okolí populární.

Škvarky z ořechů

Jak potvrdil předseda víceměřických zahrádkářů Petr Buriánek, letošní ochutnávka byla rekordní počtem vzorků i návštěvností. „Prezentují se samozřejmě hlavně místní, do ochutnávky ale přispívají také členové ze spřátelených zahrádkářských organizací. Zapojit se může kdokoliv,“ poznamenal Buriánek.

Vzorků bylo 159, mezi nimi americké okurky nebo papriky se zelím. Foto: Miroslav Havelka

Začátek ochutnávky byl povelem pro většinu přítomných, aby se chopili své dobrovolné role porotců. Vzorky hodnotili jako ve škole známkami jedna až pět. Chutí bylo mnoho. Soutěžící přihlásili zelí, nakládané okurky, čalamády, kečupy, sladké marmelády či kompoty a sirupy. Našly se i originální vzorky, u kterých se předem nedalo říct, jak budou chutnat – ořechové škvarky. „V jednom z minulých ročníků tady byli ‚borci‘, kteří ochutnali všech 140 tehdy vystavených vzorků,“ vzpomněl Petr Buriánek.

Mezi všemi zeleninovými a ovocnými chuťovkami možná přesto něco scházelo. Ovocný destilát, tedy obecně slivovice. Ale ani příznivci pálenek nepřijdou zkrátka. Jejich košt se připravuje na 14. března.