Hostinský pivovar Moritz vzdává hold slavnému olomouckému podnikateli

Domácí atmosféra v prvorepublikovém interiéru, špičkové pokrmy české kuchyně a především vlastní, živé, nefiltrované a nepasterované pivo přímo z tanku, které vaří skutečný mistr ve svém oboru. Co víc by se si měli hosté přát. Hostinský pivovar Moritz v Nešverově ulici přímo v srdci Olomouce jim všechny tyto věci může nabídnout. 

A nejen to. V průběhu roku se tu koná řada stylových akcí, které zaujmou, pobaví i potěší. A pokud má člověk rád posezení na letní zahrádce, rozhodně nepřijde zkrátka. Na té naproti Terezské brány, u Moritze, čepují pivo přímo z tanku. Kdepak nějaké sudy. Chutný mok sem proudí speciálním pivovodem umístěným přímo pod silnicí v sousedství zahrádky.

K založení Hostinského pivovaru Moritz v roce 2006 vedl krásný impuls – čirá radost ze života. „S kamarádem Milošem Kolomazníkem jsme měli společný životní styl a v té době jsme ještě neměli rodinu. Takže jsme se rozhodli, že se mimo jiné zkusíme vydat touto cestou,“ vysvětluje jeden z majitelů podniku Martin Řehák.

S nabídkou piva na trhu to navíc v té době nebylo vůbec dobré. „Máme rádi pivní kulturu společně se vším, co k ní patří. A zdálo se nám, že se vyvíjí nesprávným směrem, proto jsme chtěli hodit záchrannou brzdu a zároveň si vytvořit svůj svět. V Moritzovi se nám to opravdu podařilo,“ líčí Řehák.

Interiér Hostinského pivovaru Moritz nese rukopis architekta Michala Giacintova. „Styl našeho podniku je podobný hospůdce U Kuděje, kam rádi také zajdeme. Michal Giacintov stojí za podobou naší hospody i minipivovaru,“ uvedl Martin Řehák.

Nebylo kam jít, otevřeli vlastní hospodu

Letos v únoru uplynulo jedenáct let od rozhovoru, který vedl se svým dobrým přítelem Miloslavem Kolomazníkem a který vzniku Moritze předcházel. „Jeli jsme s Milošem a našimi partnerkami z Alp a během cesty po dálnici jsme se bavili o tom, kam půjdeme na pivo, až přijedeme do Olomouce,“ vypraví Řehák. Společně zjistili, že v jejich oblíbeném podniku U Kuděje bude určitě plno. „A U Koule nám z toho zase udělali sportbar. Říkali jsme si, že lepší už to nebude a musíme si otevřít vlastní hospodu,“ usoudili Martin Řehák se svým kamarádem.

Od rozmluvy na dálnici uběhlo přesně devět měsíců a ze sklepa historického domu lemujícího Palachovo náměstí se stal Moritz, jak vypadá dnes. „Už půl hodiny po otevření připomínal hospodu, která funguje padesát let,“ glosoval Martin Řehák.

Budovu, v níž se Hostinský pivovar Moritz nachází, nechal kdysi postavit významný olomoucký podnikatel Moritz Fischer. Právě po něm nesou hospoda s minipivovarem své jméno. Díky rodákovi z Kojetína vznikla mimo jiné i sladovna v Holici. „Je pro nás velkou ctí žít a pracovat v domě spjatým s Moritzem Fischerem. V rámci našich možností na něj navazujeme v tom, že měl své sladovny a my máme pivovar, který mu svým způsobem zasvěcujeme,“ usmívá se Martin Řehák.

Jedenáctka, polotmavé, dvanáctka

U Moritze, u kterého se nacházejí tramvajová i autobusová zastávka městské hromadné dopravy, lze po celý rok ochutnat tři druhy piv.

Prvním z nich je světlá jedenáctka. „Vaří se v podstatě stejnou technologií, jako se kdysi začínala vařit piva v Plzni. Chceme se přiblížit právě staré české klasice, a proto neděláme žádné velké experimenty. Snahou je uvařit kvalitní pivo plzeňského typu,“ argumentuje sládek Hostinského pivovaru Moritz Stanislav Nožka.

Jedenáctistupňové pivo vaří i polotmavé. „Vzniklo tak, že jsme vařili černé pivo s názvem Černá Tereza, ale pak převažovaly objednávky na řezané pivo – kombinaci Černé Terezy a světlé jedenáctky. Začali jsme tedy vařit polotmavé pivo, které se tomu řezanému velmi blížilo. Dá se říct, že polotmavá jedenáctka je momentálně naším nejoblíbenějším pivem,“ prozrazuje Nožka.

Na své si u Moritze přijdou také milovníci světlé dvanáctky. „Je klasickým hořkým, silněji chmeleným dvanáctistupňovým pivem. Abychom ji udělali ještě trochu zajímavější, použili jsme k chmelení kromě Žateckého poloraného červeňáku ještě i Kazbek. Jedná se o novou odrůdu chmele vzniklou zkřížením červeňáku s ruským divokým chmelem. Dává pivu speciální tóny po černém rybízu a citrusu. Pivo má pak svou charakteristickou vůni a chuť,“ popisuje Stanislav Nožka, který je mezi sládky skutečnou kapacitou.

Kromě piva pomohla do The Times i atmosféra

O kvalitě a výjimečnosti jím vařeného piva svědčí i ocenění, které mu roku 2008 udělil britský autor Evan Raili ve své publikaci Good Beer Guide Prague and the Czech Republic. Pivo z Hostinského pivovaru Moritz označil za třetí nejlepší v České republice. O tekutém bohatství z Olomouce pak pojednávala i internetová verze prestižního listu z Velké Británie, deník The Times.

„Pro nás samozřejmě Moritz není třetím nejlepším, ale nejlepším pivem v zemi. Je vynikající, má stálou kvalitu, a to je právě zásluha našeho sládka Standy Nožky. Patří mu za to obrovský dík a i toto ocenění patří hlavně jemu,“ pravil Martin Řehák.

„Ocenění nám tehdy navíc ukázalo, že existuje něco jako univerzální chuť piva. I člověk z Velké Británie, která z našeho pohledu rozhodně není zemí s ležáckou kulturou, byl schopen takto rozlišit chutě piva,“ všiml si Řehák. „Velkou roli při pití piva hraje i prostředí, ve kterém ho pijete. Když se vám nezamlouvá, chuť piva nedokážete pořádně ocenit. U Moritze podle mě velkou roli hraje právě i atmosféra a energie, kterou hospoda vyzařuje,“ míní.

„Energie sálající z Moritze je naprosto jedinečná a autentická. Tady patří dík panu architektu Giacintovi, panu sládkovi za kvalitu piva, ale i všem lidem, co sem chodí. Také ten člověk z Velké Británie, který sem přišel hodnotit piva, tuto pozitivní energii dokázal vycítit,“ uvažuje spolumajitel Hostinského pivovaru Moritz v Olomouci Martin Řehák.