Soutěž kuchařů: Čtyři porce do 45 minut

Příprava espressa, recept z kachního masa, správný servis vína. Jak umí zvládnout svou budoucí profesi, předváděli v Kroměříží kuchaři, cukráři, baristé i sommeliéři. Na startovní listině šestého ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2017 se letos sešlo 87 studentů s doprovodem.

Na přípravu šesti muffinů měli mladí cukráři padesát minut. Foto: www.hskm.cz

První den soutěže na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž patřil měření sil mladých cukrářů. Studenti do devatenácti let měli letos zadání do 45 minut zpracovat a připravit moderní pokrm, jehož základem bylo 600 gramů kachních prsou. Výsledkem musely být čtyři porce ve dvou způsobech tepelné úpravy.

Pátek byl náročnější v tom, že kromě kuchařů seniorů se stejným úkolem jako junioři startovali i nadějní cukráři. Juniorským cukrářským úkolem bylo pódiové vystoupení, kde v limitu padesáti minut museli soutěžící připravit šest kusů dortíků cupcakes s tematikou Black & White. Stejně jako u práce kuchařů rozhoduje v cukrářském řemesle nejen vzhled, ale i chuť, pracnost nebo hygiena. Úkolem seniorských cukrářů bylo přivézt již hotový dort o hmotnosti do pěti kilogramů na stejné téma „černobílé“ a degustační vzorek.

Umění baristů se ukázalo v mistrovství servisu kávy. Soutěžící museli připravit dvakrát espresso, cappuccino a latte macchiato. Mladí sommeliéři prošli nejdříve vědomostním testem a dále se museli snažit při servisu vína a komunikaci s hostem.

Na letošním ročníku Gastro Kroměříž kromě domácích talentů přijeli i reprezentanti z Itálie, Portugalska, Polska a Slovenska. Nejvíce se ovšem dařilo soutěžícím z České republiky.